Praca kelnerska jest jedną z bardziej opłacalnych zawodów typowo sezonowych. Osoby pracujące w popularnych restauracjach czy barach mogą liczyć na napiwki dosięgające nawet 500 zł. Chociaż taka suma przyciąga wielu studentów, restauracje nadal potrzebują w sezonie wielu dodatkowych par rąk do pracy.
Jak być dobrym kelnerem i jak wygląda praca kelnerska?
Praca kelnerska jest bardzo wymagająca. Przy wiecznym pośpiechu trudno jest zachować swoją podzielność uwagi. Przerwa obiadowa jest praktycznie nieistniejąca – jeść możesz zatrzymując się na dwie minuty, gdy nie ma stolika do przyjęcia, dań i napoi do podania albo stolika po klientach do posprzątania. Mimo tych wyzwań dodatkowe pieniądze kuszą.
Pierwszym krokiem do opracowania pracy kelnerskiej jest nauczenie się noszenia szkła na tacy. Chociaż nie od razu będziesz umiał biegać z pełną tacą, nie warto się poddawać. Praktyka czyni mistrza. Swoją dłoń trzymaj na środku tacy i wszystkie najcięższe napoje połóż nad nią. Nie zabieraj szkła z tacy gwałtownie, ponieważ taca może bardzo łatwo się przechylić.
Kolejnym krokiem jest opanowanie karty restauracji w jakiej chcielibyśmy pracować. Klienci zadają bardzo dużo pytań typu „czy można nie podawać dania z cebulą?”, „jak duże jest danie?” „Jakiego drinka pani/pan poleci, by nie było mocno czuć alkoholu?”. Ty musisz na nie odpowiadać bez zastanowienia.
Notes będzie twoim niezbędnikiem, by pamiętać jakie danie już wydałeś lub czy nie zostały jakieś napoje do podania. Co chwila musisz orientować się w obecnej sytuacji kuchni, by wiedzieć jakie są braki.
Pamiętaj by zawsze wydawać resztę, chyba że klient jednogłośnie powie „proszę zachować resztę” lub da ci większa liczbę gotówki i powie „dziękuję”
Praca sezonowa jest idealnym rozwiązaniem dla każdego kto się uczy, lub dla osób mających stała prace lecz chcących dorobić do stałej pracy. Zachowując zawsze zimną krew i swoją uprzejmość zarobisz dodatkowe pieniądze, za które na pewno pojedziesz na fajne wakacje!