Praktycznie każde państwo, może pochwalić się swoim własnym, narodowym alkoholem. W przypadku Kanady, jest to znane na całym świecie canadian whisky. Jego walory smakowe doceniane są przez znawców tego alkoholu na całym świecie, mimo to wciąż nie osiągnęło tak wysokiej rangi jak na przykład whisky szkockie. W poniższym artykule, przybliżymy charakterystykę tego trunku.
Canadian whisky – historia w pigułce
Whisky przybyło do Kanady w taki sam sposób jak do Stanów Zjednoczonych – dzięki osadnikom z Europy. Kanadyjski alkohol, od samego początku był bardzo wysoko opodatkowany, w wyniku czego przez długi czas nie mógł w pełni rozwinąć swoich skrzydeł. Dużym krokiem w przód, była decyzja o nie wprowadzeniu prohibicji, w przeciwieństwie do swoich amerykańskich sąsiadów. Dzięki temu, Kanada stała się głównym dostawcą nielegalnego alkoholu w USA. W wyniku tych działań, lata prohibicji były najlepszym okresem handlu kanadyjskim alkoholem. Niestety z czasem, coraz więcej koncernów produkujących canadian whisky zostało wykupione przez zagranicznych inwestorów.
Canadian whisky – charakterystyka
Kanadyjczycy słyną ze swoich własnych receptur, które powodują, że smak whisky jest niezwykle delikatny. Przy tworzeniu tego alkoholu, dopuszczają użycie destylatów z kukurydzy, żyta, jęczmienia oraz pszenicy. Nie istnieje również jeden sposób ich mieszania. Każdy kto zajmuje się tworzeniem canadian whisky, może dowolnie mieszać spirytusy, tak aby osiągnąć pożądany smak. Kanadyjska whisky rozpoznawalna jest na całym świecie, jednak wciąć nie osiągnęła tak wysokiej rangi jak jej pobratymcy ze Szkocji lub Irlandii. Być może jest to spowodowane jej największym atutem, czyli wcześniej wspomnianym delikatnym smakiem. Wielu fanów whisky, preferuje silniejszy smak alkoholu. Mimo to, warto spróbować kanadyjskiej wersji, która dostępna jest na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/150-blended-whisky-kanadyjska. Na pewno będzie to ciekawe doznanie, a może i nawet okaże się naszym nowym ulubionym alkoholem.