Decydując się na wybór profesjonalnego wyposażenia kawiarni, najważniejszym punktem jest zakup odpowiedniego ekspresu do kawy. Na rynku jest wiele propozycji wysokiej klasy urządzeń, jednak ekspres do kawy musi się wyróżniać nie tylko technologią, ale także formą i rodzajem, który wpasuje się do charakteru lokalu. Jaki ekspres do kawiarni okaże się strzałem w 10?
Ekspres do kawiarni – jakie mamy rodzaje?
Wyposażenie kawiarni w odpowiednie sprzęty jest niezwykle ważną i kosztowną sprawą, jednak tak samo jak na każdy inny aspekt wystroju musimy na to poświęcić trochę więcej czasu.
Ekspres do kawiarni jest sercem każdego lokalu i to od niego oraz rodzaju i sposobu parzenia kawy będzie zależeć, czy dany lokal odniesie pożądany sukces.
Wyróżniamy 3 podstawowe rodzaje ekspresów do kawy:
- Ekspres ciśnieniowy automatyczny
- Ekspres ciśnieniowy kolbowy
- Ekspres przelewowy
Do jeszcze jednej metody parzenia kawy należy również kawiarka, jednak nie wlicza się ona do grupy ekspresów do kawy.
Czym się charakteryzuje każdy ekspres do kawy?
Ekspres kolbowy jest najbardziej klasyczną i tradycyjna wersją ekspresu do kawy. Cały proces parzenia obsługuje ręcznie barista, któremu przypisuje się wszystkie zasługi i zawdzięcza sporządzenie aromatycznej kawy. Ekspres ciśnieniowy kolbowy może być jedno lub dwugrupowy. Gorąca woda, tłoczona jest przez kawę pod dużym ciśnieniem dzięki czemu czas kontaktu kawy z wodą jest krótszy. Świeżo zmieloną kawę umieszcza się w specjalnej rączce zwanej kolbą, dobijasz ubijakiem i wkładasz do grupy. Do obsługi tego typu ekspresu potrzeba doświadczenia, wiedzy, kunsztu, a najlepiej zainwestować w odpowiednie szkolenie baristyczne.
Ekspres ciśnieniowy automatyczny, to ekspres o nowszej technologii, z dużą ilością przycisków i pokręteł oraz samo parzącej się kawie przy pomocy jednego przycisku. Tego typu ekspres przeznaczony jest dla dużo mniej wymagających osób i może być obsługiwany przez kompletnego laika. Ekspres automatyczny sprawdzi się w lokalu zarówno o małym jak i dużym ruchu. Za pomocą jednego kliknięcia możemy zrobić dowolny rodzaj kawy jak espresso, caffé latte czy cappuccino.
Ekspres przelewowy jest dość mało popularny, jednak często można go spotkać na stołówkach w barach czy na cateringach. W tym wypadku wystarczy nasypać kawę do filtra zamieszczonego w odpowiednim sitku, kliknąć przycisk, a kawa sama będzie się przelewać do dołączonego dzbanka.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresów do kawy?
Ekspres do kawy tak samo, jak inny sprzęt do kawiarni musi przede wszystkim pasować do jej stylu i charakteru. Kawiarnie szybkiej obsługi, prosperujące w galeriach handlowych lub w pobliżu biurowców stawiają na ekspresy zapewniające produkowanie większej ilości kawy oraz opcji brania kawy na wynos. Natomiast kawiarnie lokujące się w zacisznych uliczkach stawiające na odpowiedni klimat częściej przykładają większą wagę do jakości zamiast ilości parzonej kawy. Ważne jest także ilu klientów planujemy obsłużyć w ciągu dnia, ile czasu będą spędzać w lokalu oraz jakiego poziomu kawy będą oczekiwać. Warto pamiętać, aby dobrać takie wyposażenie kawiarni, które okaże się najbardziej przydatne.